VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Pas op met lenen aan kind

Geplaatst op: 01-11-2019, 15:50:04

Let op als je geld leent aan je zoon of dochter en de partner van je kind. Volgens een uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam heb je namelijk niet automatisch het recht om de lening op te eisen als hun relatie eindigt.

Dit kwam naar voren in een zaak, waarbij een moeder ruim €1 miljoen had geleend aan haar dochter en schoonzoon. Er was een leningsovereenkomst opgesteld door de notaris en daarin was opgenomen dat de lening de eerste 30 jaar niet opeisbaar zou zijn.

Te laat betaald

Na vijf jaar eindigt de relatie tussen de dochter en de schoonzoon echter en eist moeder het geld op. De reden: de ex-schoonzoon heeft de rente 44 dagen te laat betaald, terwijl haar dochter ook niet aan haar financiële verplichtingen had voldaan.

Toen alles nog koek en ei was tussen dochter en schoonzoon werd de rente jaarlijks pas betaald nadat moeder aan haar dochter een schenking had gedaan. Uiteindelijk vond het gerechtshof in Amsterdam dat het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet aanvaardbaar was dat moeder haar schoonzoon zou dwingen €1 miljoen terug te betalen enkel en alleen omdat hij de rente iets te laat betaalde.

Tip

Dus leen je geld aan je kind en zijn of haar partner, zorg er dan voor dat in de akte wordt opgenomen dat de lening opeisbaar is indien en zodra de relatie strandt. Dan hoef je tenminste niet 30 jaar te wachten totdat je eindelijk je geld van de koude kant terugkrijgt.

Bron: column van 1 november 2019 van mr Ernst Loendersloot, senior kandidaat-notaris, op www.dft.nl                 

Vorige pagina